مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

با درود و سپاس جواد واحدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی به شماره نظام پزشکی ت-4458 و عضو رسمی انجمن تغذیه ایران ، انجمن چاقی امریکا(AOA)فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستم
مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

با درود و سپاس جواد واحدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی به شماره نظام پزشکی ت-4458 و عضو رسمی انجمن تغذیه ایران ، انجمن چاقی امریکا(AOA)فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستم

تغذیه و رژیم درمانی پس از دوران شیمی درمانی


پس از پایان دوره شیمی درمانی و پرتو درمانی در سرطان سینه، چه نکات تغذیه ای را باید در نظر بگیرم؟



حفظ وزن در محدوده ی سلامتی

دریافت غلات سبوس دار و منابع فیبر 

دریافت مرتب انواع سبزیجات و میوه ها (منبع غنی از آنتی اکسیدان ها)

روزانه باید 400 گرم سیزی و میوه مصرف شود .

مصرف روغن کانولا و زیتون در برنامه غذایی روزانه

دریافت آب کافی (8-6 لیوان در روز)

کنترل دریافت چربی های اشباع و اسید چرب ترانس

کنترل مصرف غذاهای آماده، انواع کنسرو، ترشیجات، غذاهای سرخ شده و دمنوش های تجاری

کنترل دریافت شکر، نمک و چربی های حیوانی و روغن جامد                         

مرغ هورمونی


مرغ هورمونی
امروزه بسیاری از مردم و حتی بسیاری از متخصصین به غلط از لفظ مرغ هورمونی استفاده می نمایند. تصور ناصحیح بر این است که مصرف هورمون در مرغداری ها منجر به افزایش رشد طیور و در نتیجه رسیدن به وزنی حدود 2.5 کیلو گرم در طی کمتر از 45 روز دوره پرورش می گردد. حال آنکه چنین امری صحیح نیست و علت نگرانی در مصرف گوشت طیور مسیله ای بجز مصرف هورمون می باشد.
چرا طیور گوشتی در کمتر از 45 روز به وزنی حدود 2.5 کیلو گرم میرسد در حالی که در قدیم دست یابی به چنین رشدی ماه ها طول می کشید؟ 
پاسخ این امر به انتخاب های ژنتیکی توسط متخصصین دامپروری مربوط می شود و نه مصرف هورمون. رشد روز افزون جمعیت و نیاز بشر به گوشت سفید و مخصوصا گوشت مرغ، متخصصین را بر آن داشت تا با بهره گیری از دانش ژنتیک و بیوتکنولوژی گونه هایی از مرغ و پرندگان را در طی سالیان متمادی ایجاد نمایند که در طی زمانی محدود و با مصرف دان کمتر رشدی بیشتری داشته باشد. برای اطمینان از این مسیله می توانید با متخصصین صنایع دامپروری گفتگو نمایید.
چرا هورمون در صنعت مرغداری استفاده نمی شود؟
برای پاسخ به این سوال بهتر است به این نکته توجه نمایید که قیمت تولید هورمون بسیار بالاست. صنعت تولید گوشت مرغ نیز فعالیتی اقتصادی است. آیا با توجه به قیمت و هزینه بالای تولید هورمون می توان مرغی تولید نمود که قیمت گوشت زنده آن حدود 4 هزار تومان باشد؟ با توجه به اینکه تجویز خوراکی هورمون مقدور نیست آیا می توان در مرغداری که بیش از 10 هزار قطعه مرغ را در هر دوره پرورش می دهد و با توجه به اینکه هزینه تزریق دارو بسیاز زیاد است هورمون از طریق تزریقی تجویز نمود؟ پاسخ به این امر خیر است. نمی شود و اقتصادی نیز نمی باشد.
به فرض محال که مسیله تجویز هورمون در مرغداری ها انجام شود (که نمی شود) آیا نگرانی در این خصوص وجود دارد؟ 
پاسخ به این سوال نیز خیر است. چرا که مدت ماندگاری و در واقع طول عمر هورمون  در بدن بسیار پایین است و بعد از مدتی در بدن به متابولیت های قابل دفع تبدیل می شود. بنابراین نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
پس چرا برخی می گویند مصرف گوشت مرغ منجر به رشد موی زاید مخصوصا در خانم ها می شود؟ این مسیله به مصرف هورمون توسط مرغ مربوط نمی شود؟
رشد موی زاید در بانوان دلایل متعددی دارد . یکی از دلایل وجود هورمون های مردانه مانند تستسترون می باشد. پیش ساز تولید هورمون های این چنینی کلسترول می باشد. میزان کلسترول گوشت مرغ زیاد نیست ولی علی رغم اینکه کارآزمایی بالینی رشد موی زاید در نتیجه مصرف گوست مرغ را تایید نمی کند با این حال برای حفظ سلامتی توصیه به عدم مصرف چربی مرغ می گردد. 
پس دلیل نگرانی مصرف گوشت طیور چیست؟                                    
اما دلیل نگرانی از مصرف گوشت طیور چیزی بجز استفاده از هورمون می باشد. از آنجایی که طیور گوشتی بسیار مستعد ابتلا به بیماری های عفونی می باشد و ممکن است جهت پیشگیری و درمان از انتی بیوتیک های غیر مجاز و یا مجاز (بدون رعایت مدت ارائه به بازار) استفاده شود، بنابراین علت نگرانی ها از مصرف گوشت طیور وجود باقی مانده انتی بیوتیک در بدن طیور و ورود آنها به بدن انسان و ایجاد مقاومت دارویی متعاقب آن است.
نتیجه آنکه لفظ مرغ هورمونی صحیح نیست ولی برای پیشگیری از مصرف ناخواسته  انتی بیوتیکها ترجیحا از مصرف جگر مرغ خصوصا در خانم های باردار جداًخودداری کنید


‍ مرغ هورمونی
امروزه بسیاری از مردم و حتی بسیاری از متخصصین به غلط از لفظ مرغ هورمونی استفاده می نمایند. تصور ناصحیح بر این است که مصرف هورمون در مرغداری ها منجر به افزایش رشد طیور و در نتیجه رسیدن به وزنی حدود 2.5 کیلو گرم در طی کمتر از 45 روز دوره پرورش می گردد. حال آنکه چنین امری صحیح نیست و علت نگرانی در مصرف گوشت طیور مسیله ای بجز مصرف هورمون می باشد.
چرا طیور گوشتی در کمتر از 45 روز به وزنی حدود 2.5 کیلو گرم میرسد در حالی که در قدیم دست یابی به چنین رشدی ماه ها طول می کشید؟ 
پاسخ این امر به انتخاب های ژنتیکی توسط متخصصین دامپروری مربوط می شود و نه مصرف هورمون. رشد روز افزون جمعیت و نیاز بشر به گوشت سفید و مخصوصا گوشت مرغ، متخصصین را بر آن داشت تا با بهره گیری از دانش ژنتیک و بیوتکنولوژی گونه هایی از مرغ و پرندگان را در طی سالیان متمادی ایجاد نمایند که در طی زمانی محدود و با مصرف دان کمتر رشدی بیشتری داشته باشد. برای اطمینان از این مسیله می توانید با متخصصین صنایع دامپروری گفتگو نمایید.
چرا هورمون در صنعت مرغداری استفاده نمی شود؟
برای پاسخ به این سوال بهتر است به این نکته توجه نمایید که قیمت تولید هورمون بسیار بالاست. صنعت تولید گوشت مرغ نیز فعالیتی اقتصادی است. آیا با توجه به قیمت و هزینه بالای تولید هورمون می توان مرغی تولید نمود که قیمت گوشت زنده آن حدود 4 هزار تومان باشد؟ با توجه به اینکه تجویز خوراکی هورمون مقدور نیست آیا می توان در مرغداری که بیش از 10 هزار قطعه مرغ را در هر دوره پرورش می دهد و با توجه به اینکه هزینه تزریق دارو بسیاز زیاد است هورمون از طریق تزریقی تجویز نمود؟ پاسخ به این امر خیر است. نمی شود و اقتصادی نیز نمی باشد.
به فرض محال که مسیله تجویز هورمون در مرغداری ها انجام شود (که نمی شود) آیا نگرانی در این خصوص وجود دارد؟ 
پاسخ به این سوال نیز خیر است. چرا که مدت ماندگاری و در واقع طول عمر هورمون  در بدن بسیار پایین است و بعد از مدتی در بدن به متابولیت های قابل دفع تبدیل می شود. بنابراین نگرانی در این خصوص وجود ندارد.
پس چرا برخی می گویند مصرف گوشت مرغ منجر به رشد موی زاید مخصوصا در خانم ها می شود؟ این مسیله به مصرف هورمون توسط مرغ مربوط نمی شود؟
رشد موی زاید در بانوان دلایل متعددی دارد . یکی از دلایل وجود هورمون های مردانه مانند تستسترون می باشد. پیش ساز تولید هورمون های این چنینی کلسترول می باشد. میزان کلسترول گوشت مرغ زیاد نیست ولی علی رغم اینکه کارآزمایی بالینی رشد موی زاید در نتیجه مصرف گوست مرغ را تایید نمی کند با این حال برای حفظ سلامتی توصیه به عدم مصرف چربی مرغ می گردد. 

پس دلیل نگرانی مصرف گوشت طیور چیست؟                                        
اما دلیل نگرانی از مصرف گوشت طیور چیزی بجز استفاده از هورمون می باشد. از آنجایی که طیور گوشتی بسیار مستعد ابتلا به بیماری های عفونی می باشد و ممکن است جهت پیشگیری و درمان از انتی بیوتیک های غیر مجاز و یا مجاز (بدون رعایت مدت ارائه به بازار) استفاده شود، بنابراین علت نگرانی ها از مصرف گوشت طیور وجود باقی مانده انتی بیوتیک در بدن طیور و ورود آنها به بدن انسان و ایجاد مقاومت دارویی متعاقب آن است.
نتیجه آنکه لفظ مرغ هورمونی صحیح نیست ولی برای پیشگیری از مصرف ناخواسته  انتی بیوتیکها ترجیحا از مصرف جگر مرغ خصوصا در خانم های باردار جداًخودداری کنید

کسانی که کم کاری تیروئید دارند در مصرف چه مواد غذایی محدودیت دارند؟



گواتروژن ها ترکیباتی هستند که با عملکرد طبیعی غده تیروئید و یا با جذب و استفاده از ید در بدن تداخل می کنند.

 مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم(بروکلی،بروکسل، گل کلم)، شلغم، روغن گلزا ( کانولا ) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است.


سویا می تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. پس در کم کاری تیروئید باید با احتیاط  مصرف شود.

حرارت باعث از بین رفتن مواد گواتروژن می شود و  باید سبزی جات را به صورت پخته مصرف کنید

تغذیه در شیر دهی

 5 روش افزایش تولید شیر مادر


بررسی ها نشان می دهند که تقریبا 75 درصد از مادران نوزاد خودرا را با شیر مادر تغذیه می کنند، اما بسیاری از این مادران بعد از چند ماه، تولید شیرشان به طور جزئی یا کامل متوقف می شود. یکی از دلایل عمده این نگرانی، تولید ناکافی شیر است.


چطور تولید شیر مادر افزایش می یابد؟


در ادامه مواردی ذکر شده که شما می توانید با انجام آن تولید شیر مادر را افزایش دهید.  اینکه چقدر طول می کشد تا میزان شیر خود را افزایش دهید به میزان حجم شیر شما و دلایلی که باعث کاهش شیر شده، بستگی دارد. این 5 روش را به خاطر سپرده و اجرا نمایید: 


1.    تغذیه با شیر مادر بیشتر اوقات

کودک را شیر دهید و اجازه دهید شیرخور خودش تصمیم بگیرد چه زمانی از خوردن شیر دست بکشد. زمانی که نوزاد شما سینه را می مکد، هورمون هایی آزاد می گردد که باعث تحریک شیر می شود. این هورمونها سبب ایجاد رفلکس ها و واکنش هایی در بدن مادر می شوند. این رفلکس باعث می شود مدت کوتاهی بعد از اینکه نوزاد شما شروع به خوردن شیر کرد،  عضلات سینه شما منقبض و شیر در مجاری آن حرکت کند . هر چه شیر مادر، بیشتر خورده شود، حجم شیر بیشتری در سینه های شما ساخته خواهد شد. به یاد داشته باشید 8 تا 12 بار شیردهی به نوزاد در طول روز می تواند به ساخت و حفظ تولید شیر کمک کند. اما این بدین معنی نیست که تعداد کمتر یا بیشتر شیردهی نشان دهنده یک اختلال است.


  2.  دوشیدن  بین شیردهی ها

دوشیدن شیر بین شیردهی ها، همچنین می تواند به افزایش تولید شیر کمک کند. گرم کردن سینه هایتان قبل از دوشیدن، باعث احساس راحتی و دوشیدن آسانتر می شود.


در زمان های زیر دوشیدن را انجام دهید: ·      


   اگر بعد از تمام شدن شیردهی، هنوز شیر در پستان دارید.·   


      نوزاد شما به هر دلیلی شیرخوردن را ترک کرده است.·    


     نوزاد شما با شیشه شیر، شیرمادر یا شیرخشک کمکی می گیرد. 


  3. شیردهی از هر دو طرف


در هر مرتبه از شیردهی، از هر دوسینه به شیرخوار خود شیر بدهید. قبل از این که سینه دوم را به او پیشنهاد دهید ، تازمانی که مقدار شیر سینه اول کم یا متوقف شود اجازه دهید کودکتان از همان سینه اول تغذیه شود. تغذیه از هر دو سینه می تواند باعث افزایش تولید شیر شود. دوشیدن شیر از هر دو سینه باعث افزایش تولید شیر و افزایش محتوای چربی شیر نیز می شود افزایش چربی شیر مادر نقش مهمی در وزن گیری شیرخوار دارد. 


4. کوکی های شیردهی شما می توانید کوکی های شیردهی را در فروشگاه تهیه یا خودتان در منزل بپزید. برخی از مواد تشکیل دهنده این کوکی ها باعث افزایش تولید شیر می شود. این مواد غذایی و گیاهان محتوی گالاکتاگوگوس(galactagogues) بوده که سبب افزایش حجم شیر می شود. گرچه تحقیقات بیشتری در این مورد مورد نیاز است.


 بعضی از این مواد افزایش دهنده حجم شیر عبارتند از:ذرت کامل جوانه گندم مخمر آبجو، تخم کتان


  دستور این کوکی های ساده!!


مواد تشکیل دهنده: 2 فنجان آرد سفید2 فنجان آرد ذرت1 ق غ. جوانه گندم4/1فنجان مخمر آبجو2ق غ تخم کتان1 فنجان کره، آب شده3 زرده تخم مرغ2/1 فنجان شکر سفید2/1 فنجان شکر قهوه ای4/1 فنجان آب1و نیم ق غ وانیل1 ق چ جوش شیرین1 ق چ نمک 


نحوه پخت:1.گرم کردن آون از قبل 350 درجه فارنهایت(175 درجه سانتی گراد)2. تخم کتان را با آب در یک کاسه کوچک مخلوط و 5 دقیقه خیس کنید.3. کره را با شکر سفید و قهوه ای در یک کاسه مخلوط کنید. زرده تخم مرغ و وانیل را به آن اضافه نمایید. 30ثانیه باهمزن بزنید تا تمام اجزا آن، ترکیب شوند. تخم کتان و آب را مخلوط کنید.4. در یک کاسه جداگانه، آرد، جوش شیرین، مخمر، جوانه گندم و نمک را مخلوط کنید. کره را به ان اضافه کرده و آن را مخلوط کنید تا ترکیب شوند. سپس ذرت را بریزید.5. خمیر را به صورت توپ های کوچک درآورده و به فاصله روی ورق پخت قرار دهید.6. برای 10 تا 12 دقیقه آن را بپزید  تا زمانی که لبه های آن طلایی شود. اجازه دهید کوکی ها به صورت ایستاده به مدت یک دقیقه در ورق پخت قرار گرفته باشد. آن را روی یک توری سیمی خنک کنید.شما همچنین می توانید برای تنوع، میوه خشک شده، شکلات، چیپس یا اجیل را به آنها اضافه کنید. 

5. مصرف برخی مواد تحریک کننده تولید شیر: برخی مواد غذایی و ترکیبات گیاهی وجود دارد که در تحقیقات دیده شده که می توانند در برخی زنان تولید شیر را افزایش دهند . این موارد عبارتند از:


سیر


زنجبیل


زغال اخته


رازیانه


مخمر آبجو


اسپیرولینا


البته همیشه قبل از مصرف ترکیبات جدید خصوصا در زمان شیردهی با پزشکتان صحبت کنید.                                 

5 روش افزایش تولید شیر

روش افزایش تولید شیر مادر


بررسی ها نشان می دهند که تقریبا 75 درصد از مادران نوزاد خودرا را با شیر مادر تغذیه می کنند، اما 


بسیاری از این مادران بعد از چندماه، تولید شیرشان به طور جزئی یا کامل متوقف می شود. یکی از 


دلایل عمده این نگرانی، تولید ناکافی شیر است.

 


چطور تولید شیر مادر افزایش می یابد؟


در ادامه مواردی ذکر شده که شما می توانید با انجام آن تولید شیر مادر را افزایش دهید.  اینکه چقدر 


طول می کشد تا میزان شیر خودرا افزایش دهید به میزان حجم شیر شما و دلایلی که باعث کاهش 


شیر شده، بستگی دارد. این 5 روش را به خاطر سپرده و اجرا نمایید: 


1.    تغذیه با شیر مادر بیشتر اوقات

کودک را شیر دهید و اجازه دهید شیرخور خودش تصمیم بگیرد چه زمانی از خوردن شیر دست بکشد. 


زمانی که نوزاد شما سینه را میمکد، هورمون هایی آزاد می گردد که باعث تحریک شیر می شود. 


این هورمونها سبب ایجاد رفلکس ها و واکنش هایی در بدن مادر میشوند. این رفلکس باعث می


 شود مدت کوتاهی بعد از اینکه نوزاد شما شروع به خوردن شیر کرد،  عضلات سینه شما منقبض و


 شیردر مجاری آن حرکت کند . هر چه شیر مادر، بیشتر خورده شود، حجم شیر بیشتری در سینه


 های شما ساخته خواهد شد. به یادداشته باشید 8 تا 12 بار شیردهی به نوزاد در طول روز می تواند


 به ساخت و حفظ تولید شیر کمک کند. اما این بدین معنی نیست کهتعداد کمتر یا بیشتر شیردهی


 نشان دهنده یک اختلال است.


  2.  دوشیدن  بین شیردهی ها

دوشیدن شیر بین شیردهی ها، همچنین می تواند به افزایش تولید شیر کمک کند. گرم کردن سینه


 هایتان قبل از دوشیدن، باعثاحساس راحتی و دوشیدن آسانتر می شود.


در زمان های زیر دوشیدن را انجام دهید: ·      


   اگر بعد از تمام شدن شیردهی، هنوز شیر در پستان دارید.·   


      نوزاد شما به هر دلیلی شیرخوردن را ترک کرده است.·    


     نوزاد شما با شیشه شیر، شیرمادر یا شیرخشک کمکی می گیرد. 


  3. شیردهی از هر دو طرف


در هر مرتبه از شیردهی، از هر دوسینه به شیرخوار خود شیر بدهید. قبل از این که سینه دوم را به او


 پیشنهاد دهید ، تازمانی که مقدارشیر سینه اول کم یا متوقف شود اجازه دهید کودکتان از همان


 سینه اول تغذیه شود. تغذیه از هر دو سینه می تواند باعث افزایش تولیدشیر شود. دوشیدن شیر از


 هر دو سینه باعث افزایش تولید شیر و افزایش محتوای چربی شیر نیز می شود افزایش چربی شیر


 مادرنقش مهمی در وزن گیری شیرخوار دارد. 


4. کوکی های شیردهی

شما می توانید کوکی های شیردهی را در فروشگاه تهیه یا خودتان در منزل بپزید. برخی از مواد


 تشکیلدهنده این کوکی ها باعث افزایش تولید شیر می شود. این مواد غذایی و گیاهان محتوی


 گالاکتاگوگوس(galactagogues) بوده که سبب افزایش حجم شیر می شود. گرچه تحقیقات بیشتری


 در این مورد مورد نیاز است.

 

 بعضی از این مواد افزایش دهنده حجم شیر عبارتند از:ذرت کامل جوانه گندم مخمر آبجو، تخم کتان


  دستور این کوکی های ساده!!


مواد تشکیل دهنده: 2 فنجان آرد سفید2 فنجان آرد ذرت1 ق غ. جوانه گندم4/1فنجان مخمر آبجو2ق غ


 تخم کتان1 فنجان کره، آب شده3زرده تخم مرغ2/1 فنجان شکر سفید2/1 فنجان شکر قهوه ای4/1 فنجان آب1و نیم ق غ وانیل1 ق چ جوش شیرین1 ق چ نمک 

نحوه پخت:1.گرم کردن آون از قبل 350 درجه فارنهایت(175 درجه سانتی گراد)2. تخم کتان را با آب در


 یک کاسه کوچک مخلوط و 5دقیقه خیس کنید.3. کره را با شکر سفید و قهوه ای در یک کاسه مخلوط


 کنید. زرده تخم مرغ و وانیل را به آن اضافه نمایید. 30ثانیهباهمزن بزنید تا تمام اجزا آن، ترکیب شوند.


 تخم کتان و آب را مخلوط کنید.4. در یک کاسه جداگانه، آرد، جوش شیرین، مخمر، جوانهگندم و نمک را


 مخلوط کنید. کره را به ان اضافه کرده و آن را مخلوط کنید تا ترکیب شوند. سپس ذرت را بریزید.5. خمیر


 را به صورت توپهای کوچک درآورده و به فاصله روی ورق پخت قرار دهید.6. برای 10 تا 12 دقیقه آن را


 بپزید  تا زمانی که لبه های آن طلایی شود. اجازهدهید کوکی ها به صورت ایستاده به مدت یک دقیقه


 در ورق پخت قرار گرفته باشد. آن را روی یک توری سیمی خنک کنید.شما همچنینمی توانید برای


 تنوع، میوه خشک شده، شکلات، چیپس یا اجیل را به آنها اضافه کنید. 

 

5. مصرف برخی مواد تحریک کننده تولید شیر: 

برخی مواد غذایی و ترکیبات گیاهی وجود دارد که در تحقیقات دیده شده که می توانند در

برخی زنان تولید شیر را افزایش دهند . این موارد عبارتند از:


سیر


زنجبیل


زغال اخته


رازیانه


مخمر آبجو


اسپیرولینا


البته همیشه قبل از مصرف ترکیبات جدید خصوصا در زمان شیردهی با پزشکتان صحبت کنید.