مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

با درود و سپاس جواد واحدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی به شماره نظام پزشکی ت-4458 و عضو رسمی انجمن تغذیه ایران ، انجمن چاقی امریکا(AOA)فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستم
مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

مرکز تغذیه و رژیم درمانی نارین

با درود و سپاس جواد واحدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی به شماره نظام پزشکی ت-4458 و عضو رسمی انجمن تغذیه ایران ، انجمن چاقی امریکا(AOA)فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستم

کنترل انگیزه در رژیم غذای


در هنگام مبارزه با چاقی از رفتار های هیجانی و همچنین رفتار های ناشی از بی تفاوتی پرهیز نمایید .این رفتارها چه تلاش برای کاهش وزن سریع باشد و چه بی تفاوتی برای عدم کسب نتیجه سریع هر دو مضر میباشد سعی کنید با یک رفتار منطقی داشته و با مشورت پزشک خود یک دوره زمانی مناسب با چاقی مبارزه کنید .

از عدم نتیجه گیری دربرخی مقاطع دوره زمانی خاص دلسرد نشوید و با استمرار در انجام توصیه ها یقین داشته باشید که بر مقاومت های بدن خود که ناشی عوامل بسیار و از جمله تغییرات هورمونی است غلبه خواهید کرد .

خودتان فکر کنید که اگر بیست کیلو اضافه وزن رابر اساس ماهی چهار کیلو در طی پنج ماه نمی توانید رفع کنید بهتر است رژیم را ترک کرده و یا طی ده ماه و هرماه دو کیلو بر این مشکل فائق آیید؟؟؟؟؟

رژیم لاغری و ریزش مو



حتما تجربه کرده اید که وقتی رژیم لاغری میگیرید دچار ریزش مو میشوید.واقعیت این است که اکثر رژیم های رایجی که با موفقیت وزن را کاهش میدهند ،ریزش مو را هم تحریک میکنند.البته مدل دادن مو (محکم بستن آن،فر کردن،بافتن و ...) هم میتواند به موها آسیب بیشتری برساند. این ریزش مو میتواند اندک و مقطعی باشد ولی در صورت بی توجهی گسترده تر و شدیدتر میشود.



علت چیست؟

ریزش مو در اثر عوامل مختلف میتواند رخ دهد مانند بارداری،استرس،جراحی و تغییرات هورمونی مرتبط با سن.رژیم های کاهش وزن هم در اثر کمبود یک یا چند نوع ماده مغذی میتوانند باعث ریزش مو شوند.مثلا کمبودآهن در رژیم های کاهش وزن یک علت ریزش مو است.تغییراتی که این رژیم ها در سطح روی،منیزیم،پروتئین ،اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای D، B و A اعمال میکنند، میتوانند باعث دوره های ریزش مو شوند.این مشکل هم در مردان و هم در زنان ایجاد میشود ولی زنان بیشتر متوجه آن شده و بدنبال درمان میروند.



ریزش مو در رژیم هایی که کاهش وزن سریع میدهند بارز تر است زیرا این رژیم ها تغییراتی در متابولیسم بوجود می آورند که رشد مو را تحت تاثیر قرار میدهند.تغییراتی که در رژیم غذایی بوجود می آید،در سیکل رشد مواختلال ایجاد میکند و باعث میشود فولیکولهای مو در فاز رشد،خیلی سریع وارد" فاز استراحت" شود.این خود باعث 30-20 % افزایش ریزش مو روزانه میشود. برای پیشگیری از این حالت، کاهش وزن باید بسیار تدریجی صورت گیرد و رژیم طوری باشد که هیچکدام از گروههای غذایی(نان و غلات،گوشت و حبوبات،سبزیجات،میوه جات و لبنیات) حذف نشوند.رژیم هایی که دریافت پروتئین و آهن را محدود میکنند،مانند رژیم های گیاه خواری و رژیم های بسیار کم چرب،اغلب کمبود تغذیه ای دارند.از طرف دیگر رژیم های پر پروتئین مانند رژیم اتکینز که مصرف میوه و سبزی را محدود میکنند هم باعث ریزش مو میشوند.


چه باید کرد؟


دربسیاری از افراد ریزش مو با رژیم کاهش وزن موقتی بوده و 2 تا 6 ماه طول میکشد.بعد از بازگشت به رژیم متعادل غذایی رشد مو دوباره آغاز میشود.


در اعمال رژیم های لاغری بهتر است موارد زیر را مد نظر داشت:

1-) سعی کنید از رژیم هایی که کاهش وزن سریع میدهد اجتناب کنید.کاهش وزن بهتر است در هفته به میزان 1-0.5 کیلو باشد.

2-) از محکم بستن موها خودداری کنید.

رژیم اتکینز




رژیم اتکینز یکی از رژیم های خیلی سریعه که در دو هفته میتونید چیزی حدود 5 کیلوکم کنید. 


رژیم لاغری اتکینز توسط دکتر رابرت اتکینز اختراع شد. دکتر اتکینز یک پزشک متخصص قلب بود(۱۹۳۰ـ۲۰۰۳) شهرت او هم بیشتر به خاطر رژیم لاغری موفقش در ۴۰ سال گذشته است. او اولین بار این رژیم را برای کم کردن وزن خودش استفاده کرد


امروزه به طور قابل توجهی رژیم های کم کربوهیدرات مورد توجه قرار گرفته است . این نوع رژیم ها به علت عدم احساس گرسنگی و کاهش سریع وزن در افراد مورد استقبال افراد کم حوصله و عجول بوده و بدون توجه به پیامدهای زیان بار آن به طور گسترده ای مورد استفاده قرار میگیرد . در این نوع رژیم ها به علت دریافت ناکافی مواد کربوهیدراتی و سوخت ناقص چربی های فراوان مصرفی ، مواد کتونی در بدن انباشته شده که علاوه بر کاهش اشتها ، بر روی کلیه اثر گذاشته و دفع اسیداوریک حاصل از تجزیه ی مواد پروتینی میشود و بدین ترتیب حجم اسیداوریک در بدن افزایش یافته و افراد را مستعد ابتلا به بیماری نقرس میکند از طرفی مصرف زیاد انواع روغن ها منجر به افزایش تری گلیسریدها و کلسترول به ویژه کلسترول بد (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) میشود که این عوامل خود زمینه ساز ابتلا به بیماری های قلبی ، کلیوی ، سکته های مغزی ، گرفتگی عروق و فشار خون میشود .

از عوارض دیگر این رژیم میتوان یبوست شدید ، هموروئید ، بدبویی دهان ، ریزش مو ، اختلالات کبدی و.. را نام برد . در ضمن افراد به موازات اجرای چنین برنامه هایی ، به گرسنگی پنهان سلولی و تبعات ناشی از تخلیه ی کامل ذخیره بدن و بیماری های ناشی از آن اطلاع ندارند .

همچنین توجه داشته باشید که کاهش وزن در اثر رژیم کم کالری و رژیم اتکینز پس از یک سال تفاوت معنی داری ندارد ، فقط اینکه در رژیم اتکینز ، فرد علاوه بر کاهش وزن یک سری عارضه خطرناک نیز خواهد داشت .

و در آخر بدانید که دکتر اتکینز خود قربانی برنامه غیراصولی که خودش طراحی کرده بود گردید .


تغذیه در فصل امتحانات



 بسیاری از دانش آموزان روزهای پیش از امتحان را تا حد امکان به مطالعه می


 پردازند و تصور می کنند که غذا و استراحت مانع مطالعه می شود، در صورتی


 که با تغذیه صحیح می توان بازده فکری را افزایش داد. به کارگیری نکات و


 توصیه های زیر توان شما را برای یادگیری بهتر و موفقیت در امتحانات افزایش


 می دهد. •  در زمان کار یا مطالعه غذا نخورید و برای این کار زمان خاصی را در


 نظر بگیرید تا با آرامش بیشتری غذا بخورید، در عین حال از مصرف زیاد شیرینی


 و تنقلات خودداری کنید. این خوراکی ها ممکن است در نگاه اول انرژی زا به


 نظر برسد اما باید توجه داشت که این قابلیت در آنها بسیار کم دوام است و


 پس از مدتی احساس خستگی بیشتری به شما خواهد داد.


 •  بررسی های دانشمندان نشان می دهد که غذاهای نشاسته ای مانند


 ماکارونی، برنج و نان به دلیل تاثیر در کیفیت خواب در شب امتحان مفید است.


 •  در صبح روز امتحان نیز بهتر است به منظور افزایش کارایی مغز، از مواد


 سرشار از پروتئین یا سرشار از فیبر مانند تخم مرغ، نان تست با عسل یا


 برشتوک استفاده شود.

 

•  دانش آموزانی که اضطراب زیادی دارند و نمی توانند صبحانه مفصل بخورند ،


 توصیه می کنند از موز و مقداری کشمش استفاده کنند.


•  بعضی از دانش آموزان به دلیل اضطراب زیاد امتحانات خود را خراب می کنند،


 بنابراین بهتر است برای مقابله با این اضطراب از غذاهای مناسب استفاده


 کنند. بعضی از سبزی ها از قبیل ریحان، نعنا، کاهو و سیب در کاهش اضطراب


 بسیار مفید است.


 •  خوردن نان و پنیر و گردو یا تخم مرغ یا یک ظرف عدسی در روز امتحان کمک


 می کنند تا در طول امتحان آرام باشید. همچنین خوردن عسل و نوشیدنی های


 حاوی عسل در کاهش اضطراب بسیار موثر است.


 • خوردن جگر، گوشت و ماهی کمک زیادی به کاهش اضطراب می کند زیرا کم


 خونی نیز یکی از دلا یل کاهش یادگیری و تمرکز است.


 •  خوردن آجیل مغزدار از قبیل بادام، کشمش، فندق، گردو و نخودچی که


 سرشار از منیزیم بوده و کمبود آن یکی از علل کاهش یادگیری است.


 •  از خوردن زیاد شیرینی ها، چیپس، نمک، تخمه، غذاهای چرب و انواع


 نوشیدنی های گازدار در شب امتحان خودداری کنید زیرا اینها نمی گذارند در


 شب امتحان خواب راحتی داشته باشید.


•  در ساعات مطالعه از خوردن ماست ترش و دوغ ترش بپرهیزید و خوردن روزانه


 شیر و همچنین ماست شیرین را فراموش نکنید.


•  در ایام امتحان، بیشتر مواظب سلامت خود باشید تا در معرض


 سرماخوردگی،گرمازدگی، مسمومیت های غذایی و اختلالات هضم قرار نگیرید


 و از خوردن غذا، بیروناز خانه جدا خودداری کنید. غذای خود را خوب بجوید و 

آرام میل کنید.


 •  در طول روز (اما نه همراه غذا) آب کافی بیاشامید (بیش از نیم ساعت پیش 


از غذاو یکی دو ساعت پس از غذا اشکالی ندارد). آشامیدن آب و نوشیدنی ها 


در وسط غذاسبب اختلال هضم و ایجاد نفخ می شود.


•  در زمان کار یا مطالعه غذا نخورید و برای غذا خوردن زمان خاصی را در نظر


 بگیرید تابا آرامش بیشتری غذا بخورید .


 •  برخلاف تصور عموم، مطالعه و درس خواندن نیاز بدن به انرژی را افزایش نمی


 دهد،بنابراین استفاده بیش از حد از مواد غذایی بسیار شیرین و پر چرب در


 طول دورانامتحانات نه تنها مفید نیست بلکه سبب افزایش وزن و بروز چاقی 

می شود.


 •  صبحانه غذای اصلی است، ناهار و شام را کمی مختصرتر بخورید اما صبحانه


 راکامل تر میل کنید.


 •  مصرف روزانه یک لیوان شیر برای ایجاد آرامش در طول دوران آمادگی برای


 امتحانموثر است.


 •  در موقع مطالعه از خوردن انواع تنقلات خودداری کنید.


 •  مصرف سبزی های تازه (البته بعد از ضد عفونی کردن) و میوه های تازه 


توصیه میشود.


 •  اگر در صبحانه پنیر می خورید، بهتر است آن را همراه گردو میل کنید.


 •  ماست و دوغ ترش، خواب آور است اما خوردن ماست شیرین اشکالی ندارد.


 •  از خوردن قهوه و چای پر رنگ، خودداری کنید ولی چای کم رنگ مفید است.


 •  تغذیه متعادل و متنوع شامل غلات، انواع سبزی، لبنیات، گوشت و میوه ها


 سببکاهش استرس امتحان می شود.

چرا همیشه گرسنه‌ام؟

چرا همیشه گرسنه‌ام؟


مصرف کربوهیدارت های پالایش شده(مانند کلوچه ها، شیرینی ها و نان سفید ) که به سرعت سطوح قند خون انسان را افزایش می دهند. این در شرایطی است که افت قند خون نیز به همان اندازه سریع صورت می گیرد، در نتیجه، هر چه بیشتر احساس گرسنگی می کنید


تشنگی و کم آبی بدن ممکنست با گرسنگی اشتباه گرفته شود


استرس، زمانی که دچار استرس شده اید، وسوسه خوردن غذا می تواند قوی‌تر شود


خواب ناکافی میتواند  احساس گرسنگی را بدون نیاز بدن به دریافت کالری بیشتر ایجاد می کند


بیش از اندازه سریع غذا خوردن، زمان کافی برای ثبت این که به میزان کافی غذا خورده اید را در اختیار مغز قرار نمی دهد


کمبود پروتئین و چربی در برنامه غذایی شما 


اثر جانبی مصرف برخی داروها، آنتی هیستامین ها یکی از موارد شناخته شده در این زمینه هستند و از گزینه های دیگر می توان به داروهای ضد افسردگی به نام SSRIs، استروئیدها، برخی داروهای دیابت و داروهای ضد روان پریشی اشاره کرد.